Sök Kategorier

Norska ord – galet roligt

Roligaste aporna på nätet

Smarta och roliga Tinder-bios

Bärbar musikspelare heter lommedisco

En hel generation av svenskar fick lära sig vad en Freestyle är, nämligen en bärbar musikspelare från Sony som ursprungligen hette Walkman. Det var lika revolutionerande för sin tid som smarta telefoner blev ett par årtionden senare. Norskarna däremot tyckte kanske att det var lite för logiskt att kalla en Walkman för en Walkman, eller en Freestyle, och hittade istället på lommedisco genom att sätta ihop ficka (lomme) och disco. Genialiskt!

Jeans heter Olabukser

När materialet denim började slå igenom kom det först till Sverige i form av denim-byxor, under namnet jeans. Dessa heter även jeans i USA, men i Norge lät det nog lite för okomplicerat att kalla jeans för jeans. Istället hittade man på “Olabukser”, där Ola bara är ett mansnamn. Det går inte översätta exakt till svenska, men “Jönsbyxor” eller “Svenbyxor” ligger ungefär i rätt riktning.

Grodyngel heter rumpetroll

Det finns säkert en logisk anledning till detta. Men vi kan tyvärr inte komma på en enda sådan. Antingen så har Norskarna har ett fantastisk sinne för humor eller så börjar man fundera på om de nästan vill driva med oss i Sverige?

Alkoläsk heter rusbrus

Läsk brusar på grund av kolsyran, och du blir full på grund av alkoholen – alltså rus. Vi har inga invändningar här, för en gångs skull så är det det svenska namnet som låter lite fjantigt i jämförelse. Nu ska vi också lägga till att alkoläsk i ursprunglig bemärkelse i princip inte finns i Sverige idag; däremot finns det en hel del s.k. blanddrycker som t.ex. Bacardi Breezer eller Smirnoff Ice som faller inom samma kategori.

Guleböj, rumpekrafs och tallefjant – bara Norgehistorier

Nära nog samtliga svenskar känner nog till att banan heter “guleböj” på norska, och att ekorre är “tallefjant”. Något mindre känt är att haj ska heta “kjempetorsk” och att toalettpapper är “rumpekrafs”. Tyvärr, måste vi erkänna, så är alla de här varianterna påhittade och det är bara vi svenskar som tror att det heter så på norska. I själva verket heter det banan, ekorn, hai och toalettpapir.

Related Posts

Roliga muggar

Kaffe är en nationaldryck i Sverige, och den dricker vi till skillnad från våra vänner på kontinenten (oftast)…